Når du skal i gang med at dyrke afgrøder i dine højbede, skal du først og fremmest have fyldt jord i højbedene.

Hvor meget jord skal der være i højbedet?

En god hovedregel, når du skal dyrke afgrøder i dit højbed er, at du skal have mindst 30 cm jord i højbedet. Et højbed på mindst 40 cm giver dig samtidig en god arbejdshøjde.

Du kan købe højbedsmuld, men du kan også sagtens vælge at tage jord fra din have og tilsætte et lag kompost ca. 4-5 cm, som giver dine grøntsager, salater og krydderurter næring. Det kan du passende gøre hvert år, da dine afgrøder tager næring ud af jorden.

Kompost gør også jorden mere let og mere humusrig. Humus er dét organiske materiale, der kommer når haveaffald og køkkenaffald nedbrydes.

Komposten kan du i mange kommuner hente på genbrugspladsen. Her er komposten varmebehandlet, så der ikke er ukrudtsfrø i.

Jorden, også kaldet højbedsmuld, skal være så porøs, at du kan grave i den med fingrene. Hvis jorden i højbedet er blevet for kompakt og fast, kan du tilsætte kviste og blade. Præcis som på friland skal du altid sørge for at kultivere jorden godt.

Hvad er jordens pH-værdi?

Du skal også være opmærksom på at pH-værdien i dit højbed. Du kan nemt måle pH-værdien i jorden i dit højbed ved at købe lakmuspapir i helsekosten og og demineraliseret vand (kalkfrit vand) i Matas

pH-værdien skal helst ligge mellem 6,8 og 7,5 pH. 

Sådan måler du jordens pH-værdi

- Tag en håndfuld jord og læg det i en spand med lidt demineraliseret vand.
- Lad det trække 30 minutter.
- Dyp dit lakmuspapir i blandingen.

På pakken med lakmuspapir finder du en skala med farver, som du sammenligner farven på papiret med. 

Jo rødere farve, jo mere sur er jorden

Jo mere blå farven er, jo mere basisk og kalkrig er jorden.

Du kan tilsætte mere kalk for at hæve pH-værdien - tilsæt ganske lidt af gangen.

Skal du sænke pH-værdien skal du tilsætte kompost eller spagnum.

Hvilken slags gødning skal du bruge i højbedet?

Uanset om du er til kunstgødning eller organisk gødning er det altid en god idé at gøde planterne i dit højbed.

Hvis du vil dyrke økologiske afgrøder skal du holde dig til organisk gødning. Husk altid at følge anvisningerne på pakkerne for gødning uanset om det er granulat eller flydende gødning.

Hvis du gerne vil spare penge kan du med fordel lave din egen kompost af blade, grene og køkkenaffald, men ikke ukrudt! Husk at bruge en rottesikret kompostbeholder, der er helt lukket og med bund for at undgå rotter.

Du kan begynde at gøde, når jordtemperaturen er over 8°C grader. Hvis du har tilsat kompost i din højbedsjord, skal du først gøde, når dine afgrøder er i vækst.

Faktisk kan du begynde at dyrke afgrøder i dine højbede tidligere, end når du dyrker på friland, da jordtemperaturen kommer over 8°C grader tidligere i et højbed.

En god hovedregel er, at du kan risikere nattefrost helt indtil Fars Dag på Grundlovsdag d. 5. juni.

Ulempen ved dyrkning i højbede og krukker

Hvis vi absolut skal italesætte ulempen ved dyrkning i højbede og krukker, er det, at du skal vande mere. Præcis som du skal vande dine planter og blomster i krukker på terrassen mere end hvis de stod på friland, skal du vande mere, når du dyrker afgrøder i højbede.

Derfor er det en rigtig god idé at have én eller flere regnvandstønder.

23. maj, 2023 — Pia Schøtt Kryger