Det lyder måske underligt, men hvis du vil have en flot, stor og robust hæk, skal den klippes jævnligt. Vi giver dig her vores bedste råd til at få en flot hæk.

Sådan får du en stor og robust hæk

Det er en god idé at klippe hækken 2 gange i sommerhalvåret. På den måde bliver grenene ikke så tykke, og dermed er hækken nemmere at klippe. 

Du skal dog være opmærksom på, at der i foråret og i den første halvdel af sommeren er mange fugle, der bygger rede i hækken, og dem kan du komme til at forstyrre. Så gå forsigtigt frem og kig godt på hækken, der hvor du klipper.

Hvis du kun vil klippe hæk én gang om året, så vent allerhelst til efter 1. august. Så er alle ynglende fugle og deres unger fløjet fra reden.

Har du en ligusterhæk, bøgehæk eller en stedsegrøn hæk?

Én af de hække du helst skal klippe 2 gange om året er faktisk en ligusterhæk, men også tjørnehække. De vokser hurtigt - skuddene bliver helt op til 50 cm lange - og bliver ret ranglet, hvis du først klipper hæk til august.

De løvfældende hække kan du vælge at klippe enten i juli eller både i juni og august.

Bøgehække kan du med fordel klippe allerede i juni, når du blot holder godt øje med fuglereder i hækken.

Stedsegrønne hække, f.eks. gran, taks, buksbom, thuja og cypres kan du klippe omkring august/september.

Sådan klipper du hæk

Først skal du vælge, hvordan du vil klippe din hæk.

Hvis du ikke har ret mange meter hæk, kan du sagtens gå med en god hækkesaks. Brug en hækkesaks, hvis du skal klippe kirsebærlaurbær, så får du et langt pænere resultat, du du ikke flosser bladene på samme måde som en hækkeklipper gør.

Har du mange meter hæk er en motordrevet hækkeklipper (benzin eller el) et godt valg. Den gør arbejdet hurtigere, men til gengæld er den tung at gå med, særligt når du skal arbejde statisk i lang tid. Du kan lette dine arme, skuldre og ryg ved at bruge en elefantlift, der bærer 80% af vægten af hækkeklipperen, så alt, du skal gøre, er at føre den op og ned og frem og tilbage.

Nu skal du i gang med at klippe hækken.

Hækken skal være bred forneden og smal i toppen. Hækken skal være 65-70  cm bred i bunden og ca. 50 cm bred i toppen.

Du må gerne være lidt hård ved f.eks. en ligusterhæk, hvis den er blevet for tyk. Mange glemmer desværre at sørge for at holde hækken smal nok, så det er ikke unormalt at se 1 meter tyk hæk i de danske villakvarterer. Du risikerer, at hækken må bukke under for større mængder sne på toppen om vinteren.

Klip altid nedefra og op. Klip først sider og til allersidst toppen.

Hvis du ikke har en robotplæneklipper der kører helt tæt på hækken, kan du med fordel lade mindre stykker hækafklip ligge og blive til kompost som giver næring til hækken.

Hvor høj må en hæk være?

Hegnsloven dikterer at en hæk ikke må være højere end 2 meter med mindre du og din nabo er enige om, at det er helt i orden med jer begge.

Dog er der en anden regel i hegnsloven, som siger, at hvis hækken ikke står i skel, kan du lægge afstanden til skel til højden af din hæk.

Står din hæk 50 cm fra skel, må den så være 2,5 meter høj. Spørg altid din grundejerforening eller kommunen til råds, hvis du er i tvivl.

Rigtig god hækkeklipning.

22. maj, 2023 — Michael Jessen